CS Computer Systems

Osnovan prvi hrvatski Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost

26. listopada 2016.

Osnovan prvi hrvatski Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost

Na inicijativu tvrtke CS Computer Systems osnovan je Centar kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava. Uz CS Computer Systems d.o.o. kao nositelja projekta, partneri CEKOM-a su Končar - Inženjering za energetiku i transport d.d.,  znanstveno-istraživačke institucije Sveučilišta u Zagrebu - Fakultet elektrotehnike i računarstva te Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet - Odjel za Nacionalni CERT.

Riječ je o prvom centru kompetencija u Hrvatskoj iz područja kibernetičke sigurnosti koji je vođen potrebama industrije kako bi se kroz istraživačko razvojne projekte razvila učinkovita rješenja te podigao kapacitet poslovnog sektora s krajnjim ciljem uspješne komercijalizacije razvijenih rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava.

- Svaki partner CEKOM-a klijentima svakodnevno pruža rješenja na najvećoj razini, no potrebno je napraviti korak dalje i ujediniti znanja kako bi se razvila rješenja koja su globalno konkurentna. Siguran sam da zajedničkim snagama možemo ostvariti postavljene ciljeve. Ono što nam daje vjetar u leđa svakako je i oznaka projekta od nacionalnog interesa koja nam pokazuje sve veću svjesnost o važnosti kibernetičke sigurnosti - rekao je Paško Labura, predsjednik Uprave tvrtke CS Computer Systems.

Projekt Centra kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava prepoznat je od strane Hrvatskog klastera konkurentnosti sektora elektro-energetskih i proizvodnih strojeva i tehnologija koji mu je dodijelio oznaku projekta od nacionalnog interesa.

Cilj osnivanja Centra kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava je zajedničkim snagama poslovnog sektora i znanstveno-istraživačkih institucija razviti rješenja u području kibernetičke sigurnosti upravljačkih sustava koja će biti globalno konkurentna. Nositelj i svaki od partnera u navedenom Centru kompetencija doprinijet će svojim znanjima, iskustvom i inovacijama koje su stekli kroz svoj dugogodišnji rad na područjima upravljačkih sustava, kibernetičke sigurnosti, istraživanja i razvoja te vođenja složenih projekata u industrijskim i znanstvenim okruženjima.

Vizija Centra kompetencija za kibernetičku sigurnost upravljačkih sustava je stvaranje kibernetički sigurnih upravljačkih sustava koji će omogućiti pouzdano funkcioniranje kritičnih sektora i infrastrukture na nacionalnoj te EU i globalnoj razini.